13 minut temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał:
OK, w kwestii filozofii (vel mikrozofii) też 15 tematów, przy czym niektóre mogą być podzielone na dwie lekcje? Najpierw trzeba ustalić tematy lekcji, co będzie na pewno trudniejsze niż w przypadku historii... Do ustalenia jest też to, czy omawiamy też w jakiś sposób filozofię realną, czy skupiamy się tylko na wirtualnej. Ja byłbym raczej za ograniczeniem się do wirtualnej.
Jestem jak najbardziej zdania, aby dotyczyło tylko mikroświata. Chemia jest podobna, gdyż ciężko tutaj modyfikować prawa, aczkolwiek zamiast typowego Układu Okresowego Pierwiastków, to zastosuje ten stworzony przeze mnie w mikroświecie. Więc tylko może być wyłącznie z mikroświata.
14 minut temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał:
Moje propozycje części tematów, póki co bez numerków (kolejność też będzie można jeszcze zmienić). Siłą rzeczy opieram się na tym, czym sam się w jakimś stopniu zajmowałem. Przydałoby się jeszcze jakiegoś filozofa/mikrozofa zaprosić do współpracy.
Myślę, że przydałoby się, gdyż najlepiej, jakby podstawę programową określili również filozofowie, bądź przynajmniej osoby humanistyczne (@Włodzimierz Molotin)
28 minut temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał:
- Mikrozoficzna refleksja nad religią. Tekst Operara: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=1747, do tego mój artykuł o bialeńskim Zielonym Kościele: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=2735 + coś się znajdzie w Rotrii, np. prace Stanisława Dmowskiego: https://forum.rotria.pl/forumdisplay.php?fid=328
Natomiast będąc osobą bardziej ścisłą oraz pamietając trochę prawa w Czesnoradzie, to ten temat może być, tylko byle był dość obiektywny, gdyż wynika to z faktu, iż nie mógłby łamać prawa czesnoradzkiego, a konkretniej chodzi o uchwaloną w lipcu ustawę o religiach.
32 minuty temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał:
Wybór subiektywny, nawet nie celowo, co po prostu bardziej pamiętam tylko to, z czym się gdzieś w ostatnich latach zetknąłem. Byłoby fajnie, gdyby to skonfrontowano z innymi v-naukowcami, bo w innym wypadku większość podstawy programowej skupiać się będziemy wokół moich opracowań, a chyba nie o to tu chodzi...
Oczywiście, dlatego też warto, aby faktycznie trochę więcej osób brało udział w tym posiedzeniu.
33 minuty temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał:
P.S. Czy podstawa programowa do historii zostanie wydana przez komisariat w formie jakiegoś ładnego pdfa?
Z jednej strony tak, tylko myślałem, czy by nie wydać już całej wtedy podstawy programowej. Aczkolwiek w razie czego mogę osobno wydać dla każdego przedmiotu.
Oraz na koniec mój kolejny temat do chemii:
VIII. Temat lekcji: Roztwory i ich typy.
Cele poznawcze:
- poznanie pojęcia mieszaniny, jej typów: jednorodne oraz niejednorodne; i przykłady mieszanin,
- poznanie pojęcia roztworu oraz jego typów: roztwór nienasycony, roztwór nasycony oraz roztwór przesycony,
- poznanie terminów: zawiesina, emulsja, koloid,
- poznanie stężeń: stężenie procentowe oraz molowe; i obliczanie ich.
Cele kształcące:
- zrozumienie pojęcia mieszaniny, jej typów oraz przykładów,
- zrozumienie terminów zawiesiny, emulsji oraz koloidu,
- zrozumienie pojęcia roztworu oraz jego typów,
- zrozumienie podstawowych stężeń oraz umiejętność ich obliczania i przeliczania.
Cel wychowawczy: kształtowanie świadomości budowy naszego świata składającego się głównie z mieszanin, istnienia typów mieszanin i umiejętność przeliczania ich stężeń.