Sala obrad

Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel

Re: Sala obrad

Post autor: Friedrich von Baden »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Możemy ale też skoro mapa wyszła już w zaktualizowanej wersji to czy jest sens? Może to jakieś moje wewnętrzne podejście i chęć by nie utrudniać już życia Panu Rononowi no ale nie wiem.
Bo jak dla mnie to można zrobić tak, że zostaje wielkość Antyry jak jest, a ja ewentualnie w Oranii bym uznał, że jej wielkość się nie zmieniła i tak jak była zapisana za czasów Niderlandów, tak jest i teraz, a że Mapa Pollinu może tego nie oddaje to trudno. Ewentualnie można by się przychylić do tego mojego wniosku, ale to by musiał Pan Ronon nieco przenieść archipelag Antyry na południe o kilkanaście pixeli i potem nieznacznie zwiększyć by kształt się nie zmienił a mapa oddawała wygląd Niderlandów, oraz odpowiednio doskalowaną Agurię Skarlandzką.
Jeśli Skarland byłby zainteresowany, to ja również. Jakoś specjalnie szczególnie już teraz po tym, że praca została wykonana to nie będę o to walczył. Jeszcze zmęczenie realiozą, więc zwyczajnie przyjmę oba rozwiązania. A jeśli coś jeszcze na tym Szczycie Rady Vaarlandu zrobimy choćby w temacie tego oddzielnego wątku dot. ustaleń nazewnictwa krain geograficznych, rzek, mórz itp. itd. to może tym się zajmijmy. :)
Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Jako punkt 4. obrad proponuję omówienie i nowelizację artykułu 5. Traktatu Vaarlandzkiego. Jest on niejasny, gdyż punkt 2. wyklucza się z punktem 6. artykułu.

Przypomnę brzmienie:

Artykuł 5: Przebieg rozpatrywania wniosku
1. Państwo przyjmujące wniosek zawiadamia innych członków Rady w ciągu maksymalnie 14 dni od dnia przyjęcia wniosku.
2. Państwo przyjmujące wniosek zwołuje Szczyt Rady Vaarlandu po ustaleniu dogodnego terminu z innymi członkami Rady.
3. Szczytom Rady Vaarlandu zawsze przewodzi głowa państwa, szef rządu, lub ich odpowiednik państwa zwołującego szczyt.
4. Główne elementy przebiegu szczytu to:
a) zwołanie szczytu przez państwo przyjmujące wniosek o lokację państwa, korektę granic państwowych lub podjęcie innej aktywności na kontynencie;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu wniosku oraz wymaganych zgód wszystkich państw graniczących bezpośrednio z zajmowanym terytorium lub terytorium, na którym ma się odbyć inna aktywność;
c) debata, w ramach której państwo wnioskujące również może zabrać głos;
d) negocjacje i korekty granic zajmowanego terytorium;
e) głosowanie.
5. Państwo, które otrzymało zgodę na lokację, musi w ciągu 7 dni od daty otrzymania decyzji Rady dokonać ratyfikacji niniejszego Traktatu, co zobowiąże państwo do przestrzegania jego postanowień.
6. Korekta terytorium Vaarlandu odbywa się poprzez zwołanie szczytu, którego głównymi elementami powinny być:
a) zwołanie szczytu przez państwo, które chce dokonać korekty terytorium;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu propozycji wraz z uzasadnieniem;
c) debata wraz z wnioskodawcą;
d) negocjacje w sprawie zmian w granicach, w tym naniesienie na mapę kontynentu;
e) głosowanie.
Proponuję zatem przejść do ostatniego tematu znajdującego się w porządku obrad, tzn. kwestii poruszonej przez delegację Rusowską. Proponuję, by obrady były zwoływane przez stronę chcącą dokonać określonych zmian. Jeśli chodzi o nazewnictwo geograficzne, to jak będą jakieś propozycję to po ustaleniu tego tematu się tym zajmiemy.
Obrazek
I Sekretarz LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej
Awatar użytkownika

A nie powstało już rozwiązanie zapisane gdzieś publicznie jakby było najlepiej?
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika

Proponuję zatem rozwiązać to w ten sposób:

Artykuł 5: Przebieg rozpatrywania wniosku
1. Państwo przyjmujące wniosek zawiadamia innych członków Rady w ciągu maksymalnie 14 dni od dnia przyjęcia wniosku.
2. Państwo składające wniosek zwołuje Szczyt Rady Vaarlandu po ustaleniu dogodnego terminu z innymi członkami Rady;
a) jeśli państwo składające wniosek nie jest w stanie podjąć się zorganizowania szczytu, szczyt zwołuje państwo przyjmujące wniosek.
3. Szczytom Rady Vaarlandu zawsze przewodzi głowa państwa, szef rządu, lub ich odpowiednik państwa zwołującego szczyt.
4. Główne elementy przebiegu szczytu to:
a) zwołanie szczytu przez państwo składające wniosek o lokację państwa, korektę granic państwowych lub podjęcie innej aktywności na kontynencie;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu wniosku oraz wymaganych zgód wszystkich państw graniczących bezpośrednio z zajmowanym terytorium lub terytorium, na którym ma się odbyć inna aktywność;
c) debata, w ramach której państwo wnioskujące również może zabrać głos;
d) negocjacje i korekty granic zajmowanego terytorium;
e) głosowanie.
5. Państwo, które otrzymało zgodę na lokację, musi w ciągu 7 dni od daty otrzymania decyzji Rady dokonać ratyfikacji niniejszego Traktatu, co zobowiąże państwo do przestrzegania jego postanowień.
6. Korekta terytorium Vaarlandu odbywa się poprzez zwołanie szczytu, którego głównymi elementami powinny być:
a) zwołanie szczytu przez państwo, które chce dokonać korekty terytorium;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu propozycji wraz z uzasadnieniem;
c) debata wraz z wnioskodawcą;
d) negocjacje w sprawie zmian w granicach, w tym naniesienie na mapę kontynentu;
e) głosowanie.
Obrazek
Awatar użytkownika

Jeśli inni się zgadzają, to ja nie mam nic przeciwko. :)
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika

W takim razie przejdźmy do głosowania.
Beatudia jest za
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow Stempel

Post autor: Aleksandr Romadonow »

Rusowia jest za.
Obrazek
Z Bożej Łaski Cesarz i Samodzierżca Rusowii
Awatar użytkownika

jako, że nie zostałem odwołany, a cesarz się nie zjawił osobiście to w imieniu Cesarstwa niemieckiego jestem ZA.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Norbert de Catalan

Post autor: Norbert de Catalan »

To my też ZA
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen

Post autor: Aleksy I Komnen »

Bizancjum jest ZA
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

W związku z tym propozycja ta została przegłosowana pomyślnie.

Za nami są już chyba wszystkie tematy, które mieliśmy do omówienia. Czy ktoś ma jeszcze jakieś uwagi czy mogę już zamykać obrady?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szczyt Rady Vaarlandu”