Sala obrad

Norbert de Catalan

Re: Sala obrad

Post autor: Norbert de Catalan »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

No to niechaj tak zostanie
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel

Post autor: Friedrich von Baden »

Norbert de Catalan pisze: pn paź 06, 2025 9:48 am
Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Nie było to chyba jeszcze publicznie ogłoszone albo zapomniałem, ale Wielkie Księstwo Oranii dokonało ratyfikacji Traktatu Vaarlandzkiego 22 września br.: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=3449

Co do kwestii terytorium to już pisałem do Pana Ronona Dexa. Starałem się także znaleźć kontakt do JE Mikołaja Dredera na razie się nie udało, także póki co będzie rozwiązanie dwupaństwowe, ale nie wpływa ono na kwestię granicy, bo w tej sytuacji Skarland będzie graniczył jedynie z Wlk. Ks. Oranii.
Super, czy Wielkie Księstwo Oranii było by zainteresowane jakąś formą nawiązania stosunków dyplomatycznych z Królestwem Skarlandu?
Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Co do "Estonii" czyli ziem zachodniej Osterii/Turetii

Turetia istniała tak krótko, że nie warto tego terytorium określać w ten sposób, wystarczy po prostu Osteria ;)
Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Co do sprawy nazewnictwa lądów i wód, to jak pisałem ja opowiadam się zwyczajnie za zrobieniem oddzielnego wątku wklejeniu mapy i po prostu niech każdy wskaże co tam trzeba by ewentualnie ustalić i nazwać. Wcześniejsze pomysły co były na wiki.mikronacje uważam za dobre i można by kontynuować to co było tam zrobione i to ewentualnie zaktualizować, dopasować.
Również uważam, że dla kwestii nazewnictwa lądów i wód wokół Estelli-Vaarlandu należy utworzyć odrębny wątek.
1. Moglibyśmy jakąś współpracę nawiązać, na pewno jeśli sąsiedzi żyją w zgodzie, czy przyjaźni lub przynajmniej neutralnie.
2. Okej.
3. Coś chyba nie jesteśmy wysłuchiwani... ;)

PS. Jak coś to więcej czasu mam weekendami, także raczej mogę jedynie weekendami się bardziej angażować w mikro. Jeśli zatem mielibyśmy coś robić, to już znacie mniej więcej mój terminarz. :)
Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Ronon Dex przedstawił kolejne pytanie, znajdujące się poniżej:
viewtopic.php?p=17943#p17943

Co zamierzamy z tym zrobić?
Norbert de Catalan

Post autor: Norbert de Catalan »

hmm, cóż my jako strona skarlandzka możemy powiedzieć tylko tyle, że akceptujemy pierwszą propozycję czyli zajęcie Niderlandów przez Oranię bez żadnych korekt gdyż takowych nikt z nami nie konsultował
Awatar użytkownika

Czy nikt nie ma nic więcej do dodania w tej sprawie?
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel

Post autor: Friedrich von Baden »

Jako, że wreszcie mam nieco więcej wolnego niż w tygodniu, to powiem tylko tyle, że tam w moich rozmowach z Czcigodnym Panem Rononem, to mi chodziło jedynie o nieco oddalenie Antyry na południe i nieco zwiększenie skali, drobne powiększenie wielkości Antyry na mapie. Bo w obecnym wydaniu to z tego co zostało mi przekazane Niderlandy mają około 50 tyś. km2, a zanim powstała ta mapa, nawet jeśli stare mapy nie oddały idealnie skali, to uznawano, że Niderlandy maja te 75 tyś. km2. Zatem skoro kiedyś były Niderlandy miały tą swoją wielkość i do nich proporcjonalne były inne terytoria Antyry, to obecnie skoro Niderlandy straciły niejako na rozmiarze to i reszta Antyry straciła na rozmiarze. Mnie zatem chodzi jedynie o drobne przeskalowanie, zwiększenie rozmiaru skali wyspy. Nadal chcę by miała kształt jaki ma, by były na niej państwa jakie są, granice jakie są. Ale po prostu by były te wymiary które były w pierwotnych założeniach. To zmiana i tak kosmetyczna i de facto nie wiele raczej trzeba by zwiększyć. Dlatego też proszę o wsparcie i akceptację. Nieznacznie, marginalnie zwiększy się wielkość Antyry pozostawiając ją tam gdzie jest, aby była w mniej więcej takiej samej proporcji.
Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika

Delegaci, z racji iż szczyt się już trochę przedłuża i ze względu na brak większego odzewu, mam do Was pytanie. Czy chcemy kontynuować ten temat, czy możemy przejść do kolejnego, tzn. zmiany niektórych zapisów traktatu Vaarlandzkiego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szczyt Rady Vaarlandu”