Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku
Sala obrad
-
Norbert de Catalan
- Juan de la Cerda • Stempel
Re: Sala obrad
W celu sfinalizowania tej kwestii potrzebujemy konkretnych propozycji od delegacji RON.
@Konrad Radziwiłł
@Konrad Radziwiłł

(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia,
Sumo Pontífice, Obispo Universal etc.
-
Konrad Radziwiłł
- Juan de la Cerda • Stempel
To wiemy Wasza Królewska Mość @Konrad Radziwiłł , ale gdzie ma przebiegać linia graniczna pomiędzy RON i Skarlandem i jak zmieni się linia brzegowa, z każdą zmianą kształtu kontynentu i granic warto byłoby przedstawić tą propozycję w formie poprawionego projektu i wtedy możemy zatwierdzić i zgodzić się na owe rozwiązanie.
Dobrym przykładem była tutaj Rusowia i JCM @Aleksandr Romadonow przedstawiając przed nami mapę, czy mapa lokacji Dracji.
Dobrym przykładem była tutaj Rusowia i JCM @Aleksandr Romadonow przedstawiając przed nami mapę, czy mapa lokacji Dracji.

(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia,
-
Konrad Radziwiłł
- Friedrich von Baden • Stempel
Nie było to chyba jeszcze publicznie ogłoszone albo zapomniałem, ale Wielkie Księstwo Oranii dokonało ratyfikacji Traktatu Vaarlandzkiego 22 września br.: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=3449
Co do kwestii terytorium to już pisałem do Pana Ronona Dexa. Starałem się także znaleźć kontakt do JE Mikołaja Dredera na razie się nie udało, także póki co będzie rozwiązanie dwupaństwowe, ale nie wpływa ono na kwestię granicy, bo w tej sytuacji Skarland będzie graniczył jedynie z Wlk. Ks. Oranii.
Co do "Estonii" czyli ziem zachodniej Osterii/Turetii, to proponuję podział taki, że granica miedzy RON a Skarlandem przebiegałaby podobnie jak teraz ale z przedłużeniem dalej na północ, tym samym skutecznie dzieląc terytorium OBPP pomiędzy dwa państwa. Poglądowy rysunek:

Kwestia jest taka, że trzeba by dostosować nieco granicę brzegową tej części RON aby "bardziej przypominała Estonię".
Co do sprawy nazewnictwa lądów i wód, to jak pisałem ja opowiadam się zwyczajnie za zrobieniem oddzielnego wątku wklejeniu mapy i po prostu niech każdy wskaże co tam trzeba by ewentualnie ustalić i nazwać. Wcześniejsze pomysły co były na wiki.mikronacje uważam za dobre i można by kontynuować to co było tam zrobione i to ewentualnie zaktualizować, dopasować.
Co do kwestii terytorium to już pisałem do Pana Ronona Dexa. Starałem się także znaleźć kontakt do JE Mikołaja Dredera na razie się nie udało, także póki co będzie rozwiązanie dwupaństwowe, ale nie wpływa ono na kwestię granicy, bo w tej sytuacji Skarland będzie graniczył jedynie z Wlk. Ks. Oranii.
Co do "Estonii" czyli ziem zachodniej Osterii/Turetii, to proponuję podział taki, że granica miedzy RON a Skarlandem przebiegałaby podobnie jak teraz ale z przedłużeniem dalej na północ, tym samym skutecznie dzieląc terytorium OBPP pomiędzy dwa państwa. Poglądowy rysunek:

Kwestia jest taka, że trzeba by dostosować nieco granicę brzegową tej części RON aby "bardziej przypominała Estonię".
Co do sprawy nazewnictwa lądów i wód, to jak pisałem ja opowiadam się zwyczajnie za zrobieniem oddzielnego wątku wklejeniu mapy i po prostu niech każdy wskaże co tam trzeba by ewentualnie ustalić i nazwać. Wcześniejsze pomysły co były na wiki.mikronacje uważam za dobre i można by kontynuować to co było tam zrobione i to ewentualnie zaktualizować, dopasować.
Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
-
Norbert de Catalan
Super, czy Wielkie Księstwo Oranii było by zainteresowane jakąś formą nawiązania stosunków dyplomatycznych z Królestwem Skarlandu?Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Nie było to chyba jeszcze publicznie ogłoszone albo zapomniałem, ale Wielkie Księstwo Oranii dokonało ratyfikacji Traktatu Vaarlandzkiego 22 września br.: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=3449
Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Co do "Estonii" czyli ziem zachodniej Osterii/Turetii
Turetia istniała tak krótko, że nie warto tego terytorium określać w ten sposób, wystarczy po prostu Osteria
Również uważam, że dla kwestii nazewnictwa lądów i wód wokół Estelli-Vaarlandu należy utworzyć odrębny wątek.Friedrich von Baden pisze: ndz paź 05, 2025 8:36 pm Co do sprawy nazewnictwa lądów i wód, to jak pisałem ja opowiadam się zwyczajnie za zrobieniem oddzielnego wątku wklejeniu mapy i po prostu niech każdy wskaże co tam trzeba by ewentualnie ustalić i nazwać. Wcześniejsze pomysły co były na wiki.mikronacje uważam za dobre i można by kontynuować to co było tam zrobione i to ewentualnie zaktualizować, dopasować.
-
Konrad Radziwiłł
-
Norbert de Catalan
hmm troszkę dziwnie to wygląda... a jak by dostosować jakoś całą linię brzegową całej Osterii i wtedy dokonać podziału? Ostatecznie jest to też do zaakceptowania
-
Konrad Radziwiłł
Ja osobiscie uwzazam, ze taka linia brzegowa wyglada naturalniej.Norbert de Catalan pisze: wt paź 07, 2025 8:13 am hmm troszkę dziwnie to wygląda... a jak by dostosować jakoś całą linię brzegową całej Osterii i wtedy dokonać podziału? Ostatecznie jest to też do zaakceptowania
-
Norbert de Catalan