Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku
@Konrad Radziwiłł, @Norbert de Catalan
Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Jako punkt 4. obrad proponuję omówienie i nowelizację artykułu 5. Traktatu Vaarlandzkiego. Jest on niejasny, gdyż punkt 2. wyklucza się z punktem 6. artykułu.
Przypomnę brzmienie:
Artykuł 5: Przebieg rozpatrywania wniosku
1. Państwo przyjmujące wniosek zawiadamia innych członków Rady w ciągu maksymalnie 14 dni od dnia przyjęcia wniosku.
2. Państwo przyjmujące wniosek zwołuje Szczyt Rady Vaarlandu po ustaleniu dogodnego terminu z innymi członkami Rady.
3. Szczytom Rady Vaarlandu zawsze przewodzi głowa państwa, szef rządu, lub ich odpowiednik państwa zwołującego szczyt.
4. Główne elementy przebiegu szczytu to:
a) zwołanie szczytu przez państwo przyjmujące wniosek o lokację państwa, korektę granic państwowych lub podjęcie innej aktywności na kontynencie;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu wniosku oraz wymaganych zgód wszystkich państw graniczących bezpośrednio z zajmowanym terytorium lub terytorium, na którym ma się odbyć inna aktywność;
c) debata, w ramach której państwo wnioskujące również może zabrać głos;
d) negocjacje i korekty granic zajmowanego terytorium;
e) głosowanie.
5. Państwo, które otrzymało zgodę na lokację, musi w ciągu 7 dni od daty otrzymania decyzji Rady dokonać ratyfikacji niniejszego Traktatu, co zobowiąże państwo do przestrzegania jego postanowień.
6. Korekta terytorium Vaarlandu odbywa się poprzez zwołanie szczytu, którego głównymi elementami powinny być:
a) zwołanie szczytu przez państwo, które chce dokonać korekty terytorium;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu propozycji wraz z uzasadnieniem;
c) debata wraz z wnioskodawcą;
d) negocjacje w sprawie zmian w granicach, w tym naniesienie na mapę kontynentu;
e) głosowanie.

MożnaJuan de la Cerda pisze: śr wrz 24, 2025 11:59 am Nawiązując do @Aleksandr Romadonow dyskusji na temat nazw mórz, akwenów, zatok etc.
Odbyłem krótką rozmowę z JKM @Norbert de Catalan i przydałoby się powołać jakąś komisję, która by nadała nazwy istniejącym terenom geograficznym na Vaarlandzie.
Dobry pomysł, zgadzam się.Juan de la Cerda pisze: wt wrz 23, 2025 3:04 am Zatem proponuję zmianę:
6 (...)
a) zwołanie szczytu przez państwo do którego został złożony wniosek o korektę terytorium.
I wydaje mi się, że po kłopocie.
Również jak najbardziej zgadzam się. Chodzi o jakieś konkretne braki nazw? Bo na wiki jest chyba sporo przeróżnych. Wiadomo lekko się kontynent zmienił od tamtego czasu gdy ktoś przede mną a potem ja uzupełniałem w artykule nazwy różne geograficzne. W sumie dobrze. Lepiej nawet jeśli jakaś ogólna komisja złożona z kilku ludzi by wspólnie po ustalała coś niż żeby miało ewentualnie być niedopowiedziane. A co.Juan de la Cerda pisze: śr wrz 24, 2025 11:59 am Nawiązując do @Aleksandr Romadonow dyskusji na temat nazw mórz, akwenów, zatok etc.
Odbyłem krótką rozmowę z JKM @Norbert de Catalan i przydałoby się powołać jakąś komisję, która by nadała nazwy istniejącym terenom geograficznym na Vaarlandzie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość