Sala obrad

Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

Re: Sala obrad

Post autor: Juan de la Cerda »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Chciałbym wyrazić niezwykłą radość i wdzięczność, że jako dwóm strategicznym sojusznikom udało nam się dojść do porozumienia. Oby współpraca na kontynencie dalej się rozwijała.
@Konrad Radziwiłł, @Norbert de Catalan
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia,
Sumo Pontífice, Obispo Universal etc.
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

W takim razie jeśli ten punkt mamy już ustalony, przejdźmy do ostatniego z omawianych tematów.
Chodzi o propozycję Rusowii w kwestii poprawy wyżej wymienionych zapisów traktatu Vaarlandzkiego. Dla przypomnienia:
Jako punkt 4. obrad proponuję omówienie i nowelizację artykułu 5. Traktatu Vaarlandzkiego. Jest on niejasny, gdyż punkt 2. wyklucza się z punktem 6. artykułu.

Przypomnę brzmienie:

Artykuł 5: Przebieg rozpatrywania wniosku
1. Państwo przyjmujące wniosek zawiadamia innych członków Rady w ciągu maksymalnie 14 dni od dnia przyjęcia wniosku.
2. Państwo przyjmujące wniosek zwołuje Szczyt Rady Vaarlandu po ustaleniu dogodnego terminu z innymi członkami Rady.
3. Szczytom Rady Vaarlandu zawsze przewodzi głowa państwa, szef rządu, lub ich odpowiednik państwa zwołującego szczyt.
4. Główne elementy przebiegu szczytu to:
a) zwołanie szczytu przez państwo przyjmujące wniosek o lokację państwa, korektę granic państwowych lub podjęcie innej aktywności na kontynencie;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu wniosku oraz wymaganych zgód wszystkich państw graniczących bezpośrednio z zajmowanym terytorium lub terytorium, na którym ma się odbyć inna aktywność;
c) debata, w ramach której państwo wnioskujące również może zabrać głos;
d) negocjacje i korekty granic zajmowanego terytorium;
e) głosowanie.
5. Państwo, które otrzymało zgodę na lokację, musi w ciągu 7 dni od daty otrzymania decyzji Rady dokonać ratyfikacji niniejszego Traktatu, co zobowiąże państwo do przestrzegania jego postanowień.
6. Korekta terytorium Vaarlandu odbywa się poprzez zwołanie szczytu, którego głównymi elementami powinny być:
a) zwołanie szczytu przez państwo, które chce dokonać korekty terytorium;
b) przedstawienie uczestnikom szczytu propozycji wraz z uzasadnieniem;
c) debata wraz z wnioskodawcą;
d) negocjacje w sprawie zmian w granicach, w tym naniesienie na mapę kontynentu;
e) głosowanie.
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

Zatem proponuję zmianę:
6 (...)
a) zwołanie szczytu przez państwo do którego został złożony wniosek o korektę terytorium.

I wydaje mi się, że po kłopocie.
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia,
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow Stempel

Post autor: Aleksandr Romadonow »

Zgadzam się.
Obrazek
Z Bożej Łaski Cesarz i Samodzierżca Rusowii
Awatar użytkownika
Stanisław Kowalski Stempel

Post autor: Stanisław Kowalski »

Również sie zgadzamy
Stanisław Kowalski
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

Nawiązując do @Aleksandr Romadonow dyskusji na temat nazw mórz, akwenów, zatok etc.
Odbyłem krótką rozmowę z JKM @Norbert de Catalan i przydałoby się powołać jakąś komisję, która by nadała nazwy istniejącym terenom geograficznym na Vaarlandzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Juan de la Cerda pisze: śr wrz 24, 2025 11:59 am Nawiązując do @Aleksandr Romadonow dyskusji na temat nazw mórz, akwenów, zatok etc.
Odbyłem krótką rozmowę z JKM @Norbert de Catalan i przydałoby się powołać jakąś komisję, która by nadała nazwy istniejącym terenom geograficznym na Vaarlandzie.
Można
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel

Post autor: Friedrich von Baden »

Juan de la Cerda pisze: wt wrz 23, 2025 3:04 am Zatem proponuję zmianę:
6 (...)
a) zwołanie szczytu przez państwo do którego został złożony wniosek o korektę terytorium.

I wydaje mi się, że po kłopocie.
Dobry pomysł, zgadzam się.
Juan de la Cerda pisze: śr wrz 24, 2025 11:59 am Nawiązując do @Aleksandr Romadonow dyskusji na temat nazw mórz, akwenów, zatok etc.
Również jak najbardziej zgadzam się. Chodzi o jakieś konkretne braki nazw? Bo na wiki jest chyba sporo przeróżnych. Wiadomo lekko się kontynent zmienił od tamtego czasu gdy ktoś przede mną a potem ja uzupełniałem w artykule nazwy różne geograficzne. W sumie dobrze. Lepiej nawet jeśli jakaś ogólna komisja złożona z kilku ludzi by wspólnie po ustalała coś niż żeby miało ewentualnie być niedopowiedziane. A co.
Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Norbert de Catalan

Post autor: Norbert de Catalan »

@Friedrich von Baden chodzi raczej o to aby głównie nazwy akwenów otaczających Estellę-Vaarland ujednolicić bo zakładam, że w każdym państwie dane akweny mogą się nazywać inaczej. Jak dawniej zajmowałem się kartografią poszczególne akweny nazwałem dość ogólnie następująco:
1. Morze Vaarlandzkie Północne z którego wyróżniłem Bałtyk.
2. Zatoka Biskajska (kiedyś przy Cieśninie Tyrenckiej ale obecnie kontynent się odsunął od Orientyki)
3. Morze Vaarlandzkie Południowe (w ówczesnej La Palmie nazwane Mar Sin Fin czyli Morze Bezkresne), wydzielano z niego następujące morza: Morze Skarlandzkie i Morze Polondzkie i kilka zatok jak Francuską, Palma Bahia, Zafiro Bahia i Cieśninę Agurską
4. Morze Vaarlandzkie Wschodnie lub jak u nas Morze Rohańskie lub Estellańskie Wschodnie.

Wiec możemy w ramach obecnego szczytu nazwać najbliższe nam akweny morskie i ewentualnie terytoria niczyje.
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow Stempel

Post autor: Aleksandr Romadonow »

Trzeba to uporządkować.
Obrazek
Z Bożej Łaski Cesarz i Samodzierżca Rusowii
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

Z pewnością międzynarodowa inicjatywa w tej sprawie byłaby korzystna i każdy mógłby wplecić w to jakąś namiastkę swojej własnej, unikatowej kultury i dorobku :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szczyt Rady Vaarlandu”