Podwydział Odkryć Fauny
- Robert Drenin
- Posty: 1939
- Rejestracja: pt kwie 08, 2022 7:06 pm
Podwydział Odkryć Fauny
W niniejszym wątku można zgłaszać odkrycia dotyczące fauny. Można narracyjnie (czyli po prostu przesłać zdjęcia (żeby dało się z nich ustalić informacje) i napisać, co się znalazło), albo można podać cechy:
Zdjęcie:
Gatunek:
Rodzaj:
Morfologia: (czyli budowa i wygląd ciała)
Ekologia: (czyli zachowanie w przyrodzie)
Opis: (dodatkowe informacje, np: rozmnażanie, zachowanie, różne ciekawostki, występowanie na Czesnoradzie itd.):
Można oczywiście też opisowo zawrzeć wszystkie informacje (jeżeli komuś tak łatwiej).
Zdjęcie:
Gatunek:
Rodzaj:
Morfologia: (czyli budowa i wygląd ciała)
Ekologia: (czyli zachowanie w przyrodzie)
Opis: (dodatkowe informacje, np: rozmnażanie, zachowanie, różne ciekawostki, występowanie na Czesnoradzie itd.):
Można oczywiście też opisowo zawrzeć wszystkie informacje (jeżeli komuś tak łatwiej).
Tow. Robert Drenin
Były Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych ZKRR
Były Przewodniczący Rady Brodryjskiej Kolektywistycznej Republiki Rad
- Robert Drenin
- Posty: 1939
- Rejestracja: pt kwie 08, 2022 7:06 pm
Podwydział Odkryć Fauny

Gatunek: Królak Nizinny
Rodzaj: Królak
Rodzina: Zającowate
Morfologia: Królaki Nizinne średnio osiągają masę około 1300 g, a średnia długość dorosłego osobnika wynosi 40 cm. Najczęściej ich futro jest brązowo-szare, bądź czerwono-brązowe. Posiadają duże tylne łapy, duże uszy oraz krótki, puszysty biały ogon. Posiadają również duże oczy, o kolorze najczęściej brązowym.
Ekologia: Preferują tereny nizinne, a zwłaszcza lasy, bagna, zarośla, bądź otwarte przestrzenie, jednakże koniecznie w pobliżu musi znajdować się schronienie, ponieważ nie kopią sobie nor. Dlatego też, wykorzystują nory innych zwierząt, bądź też w przypadku odpoczynku, mogą wydrapywać sobie płytkie wgłębienie w ziemii. W przypadku gdy są ścigane, mogą biec z predkością 29 km/h oraz porusza się zygzakiem.
Królaki Nizinne większość dnia spędzają na odpoczynku w pytkich zagłębieniach, bądź schronieniach. Jednakże są znacznie aktywniejsze, gdy widoczność jest ograniczona, np: pod czas mgły, bądź w deszczowe noce. Dodatkowo poruszają się jedynie na krótkich odcinkach, a tak to mogą kilka godzin przesiedzieć nieruchomo. Są również aktywne przez cały rok, zatem nie hibernują.
Opis: W Republice Socjalistycznej Czesnoradu występują głównie w Dystryktach dolnogorskim, górnogorskim, w północnej części centrogradzkiego oraz w północnej, jak i wschodniej części krasnoradzkiego. Królak Nizinny nie posiada zdolności obronnych, dlatego też jest łatwym celem drapieżników. Jednakże z łatwością się reprodukują. Samice mogą posiadać od 1 do 7 miotów, z czego średnio rodzą się 4 mioty. Dodatkowo samce łączą się z więcej niż jedną samicą. Średni okres ciąży wynosi 28 dni, z czego mieści się w przedziale od 25 do 35 dni.
Ponadto samice tworzą gniazda dla potomstwa. Przeważnie jest to dziura wykopana w miękkiej ziemi, wyłożona roślinnością i białym futrem pochodzącym od samicy. Przeciętne wymiary gniazda to: długość wynosząca 18 cm, szerokość 12 cm, a głębokość również 12 cm.
Dieta Królaka Nizinnego nie jest szczególna. Praktycznie uzależniona jest od miejscowej roślinności. Najczęściej zjadają delikatną roślinność zielną.
Tow. Robert Drenin
Były Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych ZKRR
Były Przewodniczący Rady Brodryjskiej Kolektywistycznej Republiki Rad
-
Femme Mystere
- Posty: 42
- Rejestracja: pt wrz 23, 2022 9:58 am
- Robert Drenin
- Posty: 1939
- Rejestracja: pt kwie 08, 2022 7:06 pm
Podwydział Odkryć Fauny
23 godziny temu, Femme Mystere napisał:
Czy futro Królaka nadaje się na wykonanie futra?
Najprawdopodniej tak. Jest dość pospolity, więc futra z niego dałoby się wykonać.
Tow. Robert Drenin
Były Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych ZKRR
Były Przewodniczący Rady Brodryjskiej Kolektywistycznej Republiki Rad
- Włodzimierz Molotin
- Posty: 2846
- Rejestracja: pt mar 04, 2022 8:06 pm
Re: Podwydział Odkryć Fauny

Rodzaj: Jeż
Morfologia: Niewielki ssak o krępej budowie ciała, krótkich kończynach i wydłużonym, ruchliwym pysku. Osiąga długość od 20 do 30 cm i masę od 600 do 1200 g, zależnie od pory roku. Jego grzbiet pokrywają gęste, ostre kolce o długości około 2–3 cm, przeważnie brązowe z jasnymi końcówkami. Odmiana cieniogrzbieta wyróżnia się wyjątkowo ciemnym ubarwieniem kolców, które z daleka nadają jej niemal czarny wygląd. Futro na brzuchu i pysku jest szarobrązowe, a oczy ciemne i błyszczące. W porównaniu ze zwykłym jeżem ma nieco większe uszy oraz silniejsze kończyny przednie, ułatwiające kopanie w miękkiej ziemi.
Ekologia: Prowadzi samotniczy, głównie nocny tryb życia. Zamieszkuje skraje lasów, zarośla, łąki, ogrody, parki oraz tereny wiejskie. Żywi się przede wszystkim owadami, dżdżownicami, ślimakami i innymi drobnymi bezkręgowcami, sporadycznie zjadając jaja lub niewielkie kręgowce. Dzień spędza w ukryciu pod stertami liści, korzeniami drzew albo w opuszczonych norach. W razie zagrożenia zwija się w kulę, chroniąc miękkie części ciała kolcami. Jest najbardziej aktywny wiosną, latem i jesienią, natomiast zimą zapada w sen zimowy.
Opis: Jeż cieniogrzbiety występuje przede wszystkim w chłodniejszych regionach Fridonii. Najchętniej zasiedla tereny położone na wysokości 100–900 m n.p.m., choć może spotykać się go również na nizinach CzKRR. Sporadycznie spotykany jest również na terenie Kucelgradzkiej KRR Dobrze znosi umiarkowany klimat, a dzięki gęstszemu ubarwieniu i nieco większym zapasom tłuszczu jest przystosowany do długich, chłodnych jesieni.
Okres godowy przypada na wiosnę i wczesne lato. Samica rodzi zwykle od 3 do 6 młodych, które początkowo mają miękkie, jasne kolce. W miarę wzrostu kolce ciemnieją, przyjmując charakterystyczną barwę dorosłych osobników. Jeże tej odmiany są znane z niezwykle dobrego węchu i zdolności zapamiętywania tras pomiędzy kryjówkami a miejscami żerowania.
Ciekawą cechą jeża cieniogrzbietego jest jego skłonność do gromadzenia suchych liści i mchu wokół zimowej kryjówki. W przeciwieństwie do większości jeży często wybiera miejsca położone pod gęstymi krzewami lub przy starych kamiennych murach. Mimo niepozornego wyglądu odgrywa istotną rolę w ekosystemie, ograniczając liczebność wielu bezkręgowców. Największym zagrożeniem dla niego pozostają ruch drogowy, utrata siedlisk oraz stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość