Włodzimierz Molotin pisze: ↑śr cze 12, 2024 2:35 pm
Witam!
Otrzymałem właśnie gołębia z Hartoryjska i potrzebują oni czegoś do wytapiania szkła. Nie wiem czy wybrałem dobry instytut, ale czy wiecie czego potrzebam
Najlepsze szkło osiągniemy po stopieniu zwykłego czystego piasku (usunąć zanieczyszczenia organiczne), czyli tlenku krzemu IV, a następnie dodać domieszki węglanu sodu i węglanu wapnia. Tą masę najlepiej otrzymać w glinianych wannach w temperaturze 1500 stopni celsjusza. Można dodać również i niewielkiej ilości tlenku ołowiu w celu uzyskania szkła kryształowego.
Do stopienia tejże mieszanki najlepiej zastosować mieszaninę propanu i butanu, w celu uzyskania docelowej temperatury. Warto wspomnieć, że można do mieszaniny dodawać stłuczkę szklaną, aby przyśpieszyć proces otrzymywania szkła, no i oczywiście posiadamy recykling.
Następnie czekamy do otrzymania cienkiej stałej, lecz elastycznej masy, którą ręcznie możemy formować typowo w maszynach odlewniczych, lub do walcowania w tafle.
Natomiast w celu uzyskania szkła okiennego, należy wyciągnąć je metalowym prętem (z metalu lub ich stopu takiego, by nie stopił się i nie zrobił się elastyczny pod wpływem temperatury, ale nie był wykonany z żelaza), następnie musi przejść przez prasę, aby uzyskać płaskie tafle, a następnie koniecznie trzeba je jeszcze zwalcować. Potem trzeba je jeszcze wyszlifować i wypolerować (może być przez maszynę).