Radzieckie Dokumenty Osobiste
- Robert Drenin • Stempel
Radzieckie Dokumenty Osobiste
Szanowni Towarzysze!
Przedstawiam Wam najnowszy projekt dowodu osobistego dla wszystkich obywateli Związku Kolektywistycznych Republik Rad! Dowód osobisty prezentuje się następująco: Co sądzicie o nim? Może coś dodać, czy może coś wyrzucić? Czy może jednak wszystko pasuje? W razie czego, mógłbym podesłać też przykład, jakby wyglądał już uzupełniony dowód, jeżeli ktoś chciałby takowy zobaczyć (choć z drugiej strony każdy zobaczy, jak będzie musiał sobie wyrobić dowód, ale to tak jeszcze przed wprowadzeniem do użycia).
Przedstawiam Wam najnowszy projekt dowodu osobistego dla wszystkich obywateli Związku Kolektywistycznych Republik Rad! Dowód osobisty prezentuje się następująco: Co sądzicie o nim? Może coś dodać, czy może coś wyrzucić? Czy może jednak wszystko pasuje? W razie czego, mógłbym podesłać też przykład, jakby wyglądał już uzupełniony dowód, jeżeli ktoś chciałby takowy zobaczyć (choć z drugiej strony każdy zobaczy, jak będzie musiał sobie wyrobić dowód, ale to tak jeszcze przed wprowadzeniem do użycia).
Tow. Robert Drenin
Były Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych ZKRR
Były Przewodniczący Rady Brodryjskiej Kolektywistycznej Republiki Rad
- Włodzimierz Molotin • Stempel
Re: Radzieckie Dowody Osobiste
A to się cieszę. To jeszcze poczekajmy na inne osoby, może zdecydują się jakoś skomentować, przykładowo Towarzysz @Dimitrij Ścierkow.
Tow. Robert Drenin
- Dimitrij Ścierkow • Stempel
Muszę przyznać Robercie, że projekt ten jest bardzo przyjemny dla oka. Jestem całkowicie za jego przyjęciem. Z przyjemnością będę nosił dowód osobisty w mojej kieszeni. 

Ostatnio zmieniony pt sty 26, 2024 11:30 pm przez Dimitrij Ścierkow, łącznie zmieniany 1 raz.
A to się cieszę, to w takim razie moglibyśmy spróbować to może jakoś sformalizować prawnie.
Tow. Robert Drenin
Re: Radzieckie Dokumenty Osobiste
Pozwoliłem sobie zmodyfikować temat tychże wiadomości, z uwagi na fakt, że podczas pisania ustawy doszedłem do wniosku, że ta ustawa mogłaby, a nawet musi zawierać, jeszcze dodatkowe informacje o trzech innych dokumentach. Z uwagi, że akurat w naszych dowodach osobistych nie ma wspomnienia ani o płci (chyba, że w numerze ewidencji), ani o stanie cywilnym, toteż co najmniej obie te informacje mogłyby wylądować w dokumencie, który nazwałem "oświadczenie o stanie cywilnym".
Natomiast oczywiście częśc osób mogłaby stwierdzić potencjalnie, że takie oświadczenie jest nie potrzebne i wystarczyłoby może po prostu zmodyfikować dowód osobisty. Jednakże tutaj wchodzi nam jeszcze kwestia związana z cudzoziemcami, którzy zgodnie z naszą konstytucją, z łatwością mogą się zjawić. Oni z kolei nie mogą uzyskać dowodu osobistego, gdyż nie są obywatelami, ale muszą mieć dokument tożsamości. Stąd też będziemy mieli tymczasowe zaświadczenie tożsamości, które fakt faktem, graficznie mogą być bardzo podobne do dowodów osobistych, ale nie muszą. To już według naszego uznania.
Natomiast z pewnością myślę, że niepodważalnym dodatkowym dokumentem byłoby Zaświadczenie Pracy, które zawierałoby informacje takie jak wykształcenie obecne, ukończone szkoły, ukończone kursy, obecne stanowiska pracy jak i praktykowane wcześniej zawody. W tym celu zdecydowałem, że przydałaby się tutaj nawet i osobna ewidencja, którą określiłem "Powszechną Ewidencją Pracy".
Podsumowując, jeżeli nie macie Towarzysze nic przeciwko powyższym dokumentom, to utworzę graficzne wersje ich, z czego oświadczenie o stanie cywilnym, dowód osobisty oraz tymczasowe zaświadczenie tożsamości byłyby w ramach "Powszechnej Ewidencji Ludności", zaś Zaświadczenie Pracy byłoby w ramach "Powszechnej Ewidencji Pracy".
Natomiast oczywiście częśc osób mogłaby stwierdzić potencjalnie, że takie oświadczenie jest nie potrzebne i wystarczyłoby może po prostu zmodyfikować dowód osobisty. Jednakże tutaj wchodzi nam jeszcze kwestia związana z cudzoziemcami, którzy zgodnie z naszą konstytucją, z łatwością mogą się zjawić. Oni z kolei nie mogą uzyskać dowodu osobistego, gdyż nie są obywatelami, ale muszą mieć dokument tożsamości. Stąd też będziemy mieli tymczasowe zaświadczenie tożsamości, które fakt faktem, graficznie mogą być bardzo podobne do dowodów osobistych, ale nie muszą. To już według naszego uznania.
Natomiast z pewnością myślę, że niepodważalnym dodatkowym dokumentem byłoby Zaświadczenie Pracy, które zawierałoby informacje takie jak wykształcenie obecne, ukończone szkoły, ukończone kursy, obecne stanowiska pracy jak i praktykowane wcześniej zawody. W tym celu zdecydowałem, że przydałaby się tutaj nawet i osobna ewidencja, którą określiłem "Powszechną Ewidencją Pracy".
Podsumowując, jeżeli nie macie Towarzysze nic przeciwko powyższym dokumentom, to utworzę graficzne wersje ich, z czego oświadczenie o stanie cywilnym, dowód osobisty oraz tymczasowe zaświadczenie tożsamości byłyby w ramach "Powszechnej Ewidencji Ludności", zaś Zaświadczenie Pracy byłoby w ramach "Powszechnej Ewidencji Pracy".
Tow. Robert Drenin
Wiem, że odpowiadam dość późno, ale muszę przyznać, że dwa dokumenty będą bardzo przydatne i są jak najbardziej do zaakceptowania. Mieszkańcy ZKRR bez jego obywatelstwa muszą mieć jakiś dokument tożsamości, żeby normalnie funkcjonować w naszym państwie. Zaświadczenie Pracy z kolei będzie przydatne w określaniu czyiś kompetencji. Gratuluję pomysłowości, Robert! 

A dziękuje. Oczywiście jak tylko będę mieć też wolną chwilę, to zaprezentuję tutaj to zaświadczenie pracy oraz tymczasowy dokument tożsamości.
Tow. Robert Drenin
To jakby co, prezentuję kolejny rodzaj dokumentu i czy tak może wyglądać?
Z kolei staram się jeszcze obmyśleć, jak może wyglądać zaświadczenie pracy i oświadczenie o stanie cywilnym. Myślicie, aby w obu tych przypadkach też zastosować jako taką książęczkę? Czy może do oświadczenia zastosować bardziej format takiej karty, a do zaświadczenia dokumentu na formacie A4?
Tow. Robert Drenin
Zaświadczenie tożsamości jest bardzo ładne i myślę, że książeczka to dobry pomysł. Dla zaświadczenia pracy dobrze by było zrobić kolejną książeczkę z uwagi na dużą ilość dokładnych informacji, a oświadczenie o stanie cywilnym może mieć formę karty. Taka o luźna propozycja.